Domov  Novice  Raziskovalno razvojni projekt rECC

Platforma za racionalno upravljanje porabnikov energije

Raziskovalno razvojni projekt rECC (rational Energy Consumer Control) oziroma »Platforma za racionalno upravljanje porabnikov energije« je projekt, ki ga Nova Vizija d.d. izvaja kot poslovodeči konzorcija še treh drugih podjetij (Eltratec d.o.o., Jelovica hiše d.o.o., Javna Razsvetljava d.d.) in fakultete za energetiko (Univerza v Mariboru). Nova Vizija je na projektu zadolžena za vodenje projekta in razvoj eStoritev. Namen projekta je izdelati prototip produkta oziroma storitve, katere potencialni kupec je katerokoli podjetje ali posameznik, ki želi od koderkoli nadzorovati in upravljati električne naprave. Izdelki, ki bodo nastali na podlagi raziskav in razvoja naslavljajo ogromno tržišče in se bodo od konkurence razlikovali v vsaj eni izmed dveh točk:

  • a)  komunikacija z električnimi napravami znotraj objektov bo realizirana brez dodatnih emisij z uporabo električnega omrežja, pri čemer bo s pomočjo uporabe principov pametnih omrežij omogočeno učinkovito naslavljanje večjega števila električnih naprav v posameznem objektu,

  • b)   za oddaljeno komunikacijo in obdelavo podatkov bo uporabljen princip računalništva v oblaku, kar bo pocenilo začetno investicijo, pri trženju pa omogočilo izbiro izmed oziroma kombiniranje več povsem različnih poslovnih modelov.

 

Rezultati projekta bodo prototipi programskih rešitev za komunikacijo po električnem omrežju in za elektronske storitve namenjene nadzoru in upravljanju električnih naprav. Projekt je bil uspešen na razpisu za pridobitev evropskih in državnih sredstev za sofinanciranje razvoja MIKZŠ - JR RRES 2012 - 2014. Projekt se je začel januarja 2013. Zaključek projekta je predviden v maju 2014.